Tomaten chokha is een soort sambal genaamd chokha. Het is lekker om deze te eten met warme rijst. Het is een simpel bijgerecht als zin heeft in iets pittigs bij het eten. Het wordt vaak gegeten bij Hindoestaanse vegetarische gerechten.Dit gerecht is voor 2 personen.

Ingrediënten:

–  1 grote tomaat ( of 2 kleine)
– 1 ui
– Halve madam Jeannette peper (of een kwart)
– 1 theelepel zout
– Een stuk aluminiumfolie

Bereiding:

Doe de tomaat  in aluminimumfolie en zorg ervoor dat de tomaat goed zit verpakt. Er mag geen lucht bij komen. Leg de verpakte tomaat op de kook pit met middelmatig vuur ( zie afbeelding). Laat de tomaat ongeveer 15 minuten op het vuur liggen. Draai de tomaat af en toe om. Met een tang kan je voelen of de tomaat zacht is geworden. Er komt een verbrande lucht vrij van de tomaat, maar dit is goed, het hoort zo te ruiken. Als de tomaat op het vuur staat kan de ui en peper worden fijngesneden. Na 15 minuten is de tomaat klaar. Haal de tomaat van de kookpit met een lepel en maak de folie open. De tomaat zal van buiten zwart zijn, haal de zwarte laag voorzichtig met een vork weg en gooi het zwarte velletje weg  ( het is niet erg als er nog zwarte delen in zitten). Prak de hete tomaat vervolgens fijn en voeg daaraan de ui, peper en zout. Meng het geheel goed door elkaar. Naar eigen smaak zout toevoegen.

Tip:

Als u geen gasstel heeft kunt u een oven gebruiken op 200 graden.

Tomaten chokha kan op verschillende manieren worden bereid, maar dit vind ik de lekkerste manier.