Afbeelding

Sauto soep is een lekker gevulde Javaanse soep die door veel Hindoestanen en Surinamers wordt gemaakt. Bij de sauto soep hoort ook een soja saus met peper het zorgt ervoor dat je sauto soep een nog lekkerdere smaak krijgt. Dit gerecht is voor 2-4 personen

Ingrediënten sauto soep:

1 grote ui

– 1 stukje laos (3 cm)
– 1 takje citroengras
– 2-3 salambladeren
– 10-15 jeneverbessen
– 2 stukken kipfilet
– 125 gram taugé
– Zak gedroogde uien en aardappelfrietjes
– Zout
– 2 kipbouillon blokje
– Vermicelli
– olie

– 2 teentjes knoflook

– 6 eieren

-1.5 liter water

Ingrediënten sojasaus met peper:

–  Zoete sojasaus
– 2 teentjes knoflook
– Madam jeanette peper
– Zout
– 2-3 takjes selderij

Bereiding Sauto soep:

Gebruik een hoge pan waar ongeveer 1,5 liter water in kan. Vul de pan tot ongeveer tot de helft met water en laat het water koken op een middelmatig vuur. Was je kipfilet en doe ze in de pan en laat de kip gaar koken in het water. Je gebruikt het water waar de kip in zit als bouillon. Doe de laos, citroengras, kipbouillon blokje, zalmbladeren, jeneverbessen, ui door de helft gesneden en vermicelli in de pan waar de kip nog in zit. De bouillon in de pan laat je ongeveer een uur op middelmatig vuur op smaak komen.

Als de kip gaar is haal je die uit de pan en ga je de kip in kleine stukjes pluizen. Nadat je de kip hebt gepluisd ga je de kip ongeveer 5 min bakken in een pan met olie. Als je de kip gebakken hebt kun die opbergen in een schaaltje. Daarna maak je de taugé schoon en doe je die ook in een apart bakje. Vervolgens doe je ook de gedroogde uien en mini aardappelfrietjes in een bakje.

Na een uur is je sauto soep klaar en kan je proeven of je er meer zout in wilt hebben. Je hebt de kip, taugé, gepelde eiereb en gedroogde uien met mini aardappelfrietjes in aparte bakjes gedaan. Pak een soepkom en doe overal een beetje kip, taugé, een ei en gedroogde uien met mini aardappelfrietjes in de soepkom. Vervolgens schep je de soepkom vol met je sauto soep.

Bereiding sojasaus met peper:

Pak een hoog bakje waar je ongeveer 4 eetlepels sojasaus in kan doen. Stamp je madam jeannete peper, knoflook en zout in een vijzel fijn. Doe je mengsel in de sojasaus. Was en snijd je selderij in fijne stukjes en doe die ook in de sojasaus. Roer alles goed om. Naar eigen smaak meer peper en zout toevoegen.