Hindoestaanse keuken roti

Er is één ding dat absoluut niet mag missen in de Hindoestaanse keuken en dat is onze overheerlijke roti. Roti kan je op verschillende manieren maken, met een aardappel vulling, met een dahl vulling en zonder vulling. In dit recept zal ik jullie leren om een dahl vulling te maken.

Ingrediënten voor de vulling:

– 300 g dahl (gele spliterwten)
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 1 Madam Jeannette peper
– mespunt kurkuma
– zout naar smaak
– 2 el zonnebloemolie

ingrediënten roti: 

– 1 kg zelfrijzend bakmeel
– 700 ml water
– 1 theelepel zonnebloemolie
– Blok boter (roomboter)

Bereiding vulling dahl:

Was de 300 gram dahl. Kook de dhal zacht, maar let wel op dat ze nog stevig zijn in de structuur. Laat de dhal helemaal afkoelen en vermaal de spliterwten helemaal fijn in een mixer. Schil de knoflook teentjes en ui. Doe de knoflook teentjes, ui en peper in een mixer en mix het mengsel fijn. Doe een scheutje olie in de pan. Bak het mengsel van knoflook, ui en peper lichtbruin. Voeg de dahl toe en schep goed om. Voeg vervolgens de kurkuma en twee theelepels zout toe aan het mengsel. Schep het mengsel gedurende 5 minuten op een midden hoog vuur om en laat vervolgens het mengsel helemaal afkoelen. De vulling moet helemaal koud zijn voordat de roti’s worden gevuld omdat er anders een kans bestaat dat de roti’s kapot zullen gaan tijdens het vullen.

Hindoestaanse keuken dhal roti

Stap 1

Bereiding roti:

Doe de 1 kg zelfrijzend bakmeel in een kom. Voeg dan ongeveer 400 ml lauw warm water toe. Kneed het deeg goed. Als u merkt dat het deeg nog droog aanvoelt (of er niet uitziet zoals bij afbeelding 2) dan voegt u er meer water aan toe totdat het eruit ziet zoals op afbeelding 2 is weergegeven. Voeg de theelepel zonnebloemolie toe en kneed deze goed in het deeg. De zonnebloemolie zorgt ervoor dat het deeg lekker zacht wordt. Als het deeg goed gekneed is moet hij ongeveer 30 minuten rijzen. Leg een droge en schone theedoek over de bak heen. Nadat het deeg heeft kunnen rijzen maak je ongeveer 20 balletjes uit het deeg. Besmeer het aanrecht met een dun laagje bakmeel zodat de balletjes niet aan het aanrecht blijven plakken. Pak een bolletje en hol deze uit zoals aangegeven bij stap 3. Draai het bolletje om zodat er een kuiltje in je hand ligt, zie stap 4. Neem een eetlepel met vulling (mag ook minder) en doe die in het kuiltje, zie stap 5. Maak dan de het bolletje dicht zoals op stap 6 is weergegeven. Druk het puntje wat omhoog steekt plat zodat er weer een mooie ronde bal ontstaat. Strooi dan wat meel over je werkblad en rol de roti voorzichtig met een deegroller plat, zie stap 7. Neem een platte koekenpan en laat deze op zacht tot middelmatig vuur staan. Doe de roti in de pan, zie stap 8. Na 1 minuut draai je de roti om en besmeer je hem helemaal in met boter. Goed de randen meenemen. Na 1 minuut draai je de roti om en besmeer je de andere kant met boter. Ook deze na 1 minuut weer omdraaien. Als de roti mooi bruin is zoals op de hoofdafbeelding is weergegeven is de roti klaar. De pan moet droog blijven, dus als de pan vettig wordt door de boter neemt u de pan af met een keukenrol.

Hindoestaanse keuken roti dhal

Stap 2

Hindoestaanse keuken roti

Stap 3

Hindoestaanse keuken roti

Stap 4

Hindoestaanse keuken roti

Stap 5

Hindoestaanse keuken roti

Stap 6

Hindoestaanse keuken roti

Stap 7

Hindoestaansse keuken roti

Stap 8

Hindoestaanse keuken roti

Stap 9