Een heerlijke botervis die vaak in Suriname wordt gegeten. Het is een lekker pittig gerecht in tomatensaus.

Ingrediënten:

 •  2 botervissen
 • 2 uien
 • 4-6 teentjes knoflook
 • 1-2 Madam Jeanette peper
 •  3 grote tomaten
 •  2 theelepels tomatenpuree
 •  zout
 • Zwarte peper
 • 1 citroen
 •  1-2 eetlepels meel
 • Zonnebloemolie
 • Water

Bereiding

Snijd de botervissen in ongeveer 4 stukken (zie foto). Was de botervis met de citroen schoon. Droog de botervissen daarna met een stukje keukenpapier. Doe dit door te deppen op de vis met het keukenpapier. Doe de botervis in een kom. Schil 2 teentjes knoflook en snijd een halve Madam Jeanette peper fijn. Pers de knoflook fijn over de botervis en meng de botervis samen met de peper door elkaar. Neem een halve eetlepel zelfrijzend bakmeel en bestrooi de botervis met het meel. De botervis moet licht onder de meel zitten. Ga net zo lang door totdat de botervis een lichte laag meel over zich heeft. Laat dit ongeveer 30 minuten intrekken.

Snijd 3-4 teentjes knoflook, de uien en peper fijn. Snijd de tomaten in blokjes. Pak een hoge wokpan of een hoge pan en laat daar de zonnebloemolie in warm worden. Doe de knoflook, peper en ui in de pan en laten deze bruin worden. Doe daarna de botervis in de pan en schep deze op middelmatig vuur regelmatig om. Doe dit wel voorzichtig, omdat anders de vis stuk gaat. Als de vis een beetje krokant is gebakken, voeg je de tomatenblokjes en tomatenpuree toe. Voeg zout en zwarte peper en draai het vuur op zijn zachts. Meng de vis door de tomaten heen. Voeg 1 kop water toe en laat de tomaten smelten in de pan. De botervis moet tot aan de helft onder water staan. Laat de tomaten verder sudderen in het water en schep af en toe om. Als het water dikker is geworden is de botervis klaar. Voeg naar eigen smaak extra zout toe.